fórum csoport
sport




 
sport
sport
sport
sport

topic

Hátha van,aki ... (bor)


rossi46rossi
....,nem csak a kannásbort issza.

Azoknak.

Nem vagyok egy nagy borissza,egyéb alkoholokban pedig még műkedvelőnek se mondanám magam.

2 éve ismerkedtem meg egy borospince-tervező-építő mesterrel,akitől számtalan-főleg-villányi rose-t kaptam kóstolóba,és ragadtam le a Myar félénél.

Közben ismerősöktől,innen-onnan-magamtól kóstolgattam ezt a fajtát,majd egy idő után elkezdtem vásárolni a BORIGO című lapot,hogy okosodjak bor témában.Egyik legutolsó választásom a SASUKA (1800/palack,azaz nem eget verő ár) néven futó szintén villányi rose-ra esett,amit minden borimádónak szívesen ajánlok.
Mit nem látok a felemlegetett újság júniusi számában?Agyon dicsérik ezt a bort szakértők is ..... (persze ettől még mindig a legamatőrebb vagyok bor témában!)

Nos,hátha vannak itt mások is,akik nem feltétlenül az árat nézik,hanem szeretik,ismerik a borokat annyira,hogy ajánlani is merjék másoknak,nosza gyerünk,itt a helyük.



(károgók,ostobák,elmebetegek kíméljetek!!!)





Inditotta: rossi46rossi, 2011. július 01 17:47, péntek Válasz a hozzászólásra
Vissza a fórumokhoz
4/44 oldal Hozzászólások:
[előző]sport...sport[4]sport[5]sport[6]sport[7]sport[8]sport...sportsport[következő]
rossi46rossisport2017 december. 19, kedd 09:43 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
Nekem tetszik!

Nő vagyok, főpincér vagyok.
Zsuzsi Hoffer
2017. december 18., hétfő 15:09 |
be_strong_by_itaq-d45v4iw.jpgbehind_the_mask_by_alephunky.jpg

Nő vagyok. Fiatal vagyok. Főpincér vagyok. Külföldön vagyok.

Már régóta érik ez a bejegyzés...

Azért írom, mert szeretném megmutatni a sokszor aprónak tűnő, mégis meghatározó részleteket. Azokat a dolgokat, amik másoknak talán fel sem tűnnek, mi - vendéglátásban dolgozók- viszont minden nap szembesülünk velük. És azért is, hogy ha esetleg betévednél egy étterembe, és épp nem megfelelő a kiszolgálás, nem kell feltétlenül rögtön az asztalt verni, előbb gondolkodj el a részleteken...

Hozzáteszem, szeretem a munkám. DE. Pincérként CSAK megfelelő humorérzékkel és némi mazochismus birtokában kezdj el dolgozni. Jobb úgy.

Másfél éve dolgozom egy dél-tiroli szállodában főpincérként. Ezt megelőzte 2 és fél év ugyanitt, más beosztásban (Commis, Chef de Rang). Amikor felajánlották az állást, rögtön nemet mondtam. Nem nekem való ez (gondoltam). Aztán végül mégis belevágtam. Nem tudtam, mire vállalkozom... csak sejtettem.

Nő vagyok.

602897_696464043716568_2006899877_n.jpg

Igen, nehéz ebben a szakmában (főleg vezető pozícióban) megfelelő tiszteletet, elismerést kivívni. A legtöbb főpincér férfi. Miért? Már tudom. Rájössz majd te is, de azért elmesélem....

Nő vagyok. Sokszor nyűgös vagyok, hormoningadozásokkal (mint mindenki)... fáj a lábam, fáj a fejem, éhes vagyok, betört a körmöm (pedig nem mű), tyúkszemem van, fáj a gyomrom, hagyjál békén, ne szólj hozzám, adj egy ágyat most rögtön, ... De ez senkit sem érdekel. Mivel én vagyok a főpincér, felelős vagyok az embereim munkájáért, a beosztásukért, a vendégek kényelméért stb... Ezért hát elvárás, hogy légy mindig top-fit, mosolyogj, rohanj, intézkedj, szép is legyél, ne nyavalyogj, azonnal repülj minden vendég kívánságára. A valóságban ez azonban nem mindig megy. Napi átlag 15-20 km-t teszek meg munka közben. Nem eszem, nem iszom, és nem pihenek közben. Dolgozom. Egy-egy este után csak a fájdalomcsillapító segít a lábaimon, egy liter víz oltja csak a szomjam, és egy kiadós bőgés rázza helyre a stressztől kibillent hormonháztartásomat. Így van ez. De ezt a vendég nem látja... Néha érzi, de mosolygok... Neki nem kell szarul éreznie magát azért, mert én éppen nem vagyok jó passzban...

Nő vagyok. Ha megbántanak, akkor sírok, vagy magamba fordulok... Ha nem úgy mennek a dolgok a munkámban, ahogy akarom, akkor ugyanezek az opciók vannak, esetleg mellette még hisztérikus is leszek. Ezen nem sokat segít az a tény, hogy a főnököm is nő.... hát igen... de legalább megértjük egymást.

Nő vagyok. Szeretem a tisztaságot, a rendet... de nem tudok, vagyis: KÉPTELEN vagyok magam körül rendet tartani. A szezon kezdete után körülbelül 2 héttel már elérkezik az a pont, amikor már nem tudom heti rendszerességgel teljesíteni a "kipucolom a fürdőt-kivasalom a ruhákat-rendet rakok-lecserélem az ágyneműt" -kombinációt... csak wc-t pucolok. Az fontos. Amúgy meg csak dolgozom, eszem, alszom. Kb. ennyi...Napi 12-14 óra meló, idegeskedés, talpalás, rohanás, szervezés és koordinálás mellett ÉN vagyok a világ legboldogabb embere (a kisgyermekes anyukák mellett), amikor sikerül éjjel 4-5 órát egyben aludnom.

Szóval... a férfiak idegrendszere és hormonháztartása valahogy sokkal stabilabb, mint a legtöbb nőé. A lábukon pedig szerintem vastagabb a bőr... elég nekik egy-két sör is a jó alváshoz, nem bőgnek annyit és nincs tyúkszemük. Szerintem ezért szoktak ők főpincérek lenni.

Fiatal vagyok.

Na ja. Ez évekig gondot okozott... Ma már nem "túrázok" a gondolaton. Bulizni akartam, mint a többiek, Most 32 vagyok, nincs gyerekem, de imádnivaló vőlegényem van (most már azért elvehetnél feleségül), és élvezni akarom az életet... Nade MIKOR? Tartom magam a "nagy álmomhoz": 4-5 órát akarok aludni éjjel. A délutáni 2-3 órás szünetben pedig megpróbálom bepótolni az éjjel kiesett alvásmennyiséget, és embert varázsolni a délelőtti műszakban már egyszer leharcolt testemből... körülbelül fél órát vesz igénybe, hogy "megrajzoljam" magamnak az esti arcomat. 32 vagyok. Fiatal... Komolyan ennyi időt kell tölteni azzal, hogy ne nézzek kis szarul?? (költői kérdés volt...)

Szóval, lehet bulizni, csak nem érdemes. Nem bírod.

i_m_tired_by_tigru-d3pijp.jpg

Szívesen mondanám, hogy "de azért a szabadnapon kikapcsolódunk ám"... hahahaaaa, még a gondolattól is elfog a röhögés... Szabadnap... Az olyan, mint a mesékben: "Hol volt, hol nem volt..."

Na, amikor van szabadnap, akkor bizony az elmúlt HETEK elmaradt alvásait próbálom pótolni. Csodálatos. Van egy napom... Két lehetőség van: vagy aktívan töltöm, vagy totál passzív üzemmódban... legtöbbször az utóbbi fordul elő, szóval délig alszom. Aztán eszem... jó sokat... ettől leesik a vérnyomásom (még fáj a lábam is a tegnapi melótól)...inkább ledőlök egy picit... Hát , ha már fekszem, akkor alszom is egy csöppet, úgy este 6-ig...felkelek... megpróbálom precíz, sebészi (inkább vágóhídi) mozdulatokkal eltávolítani a tyúkszemek maradványait... legalább egy napig ne fájjon... ajándék lenne. Éhes vagyok, pizza kell (pizza mindig kell a szabadnapon), veszünk... hopp, le is telt a szabadnap. És mivel hetek óta nem aludtam ennyit egy huzamban, ezért képtelen vagyok elaludni este... ez ugye normális. Hogy hogyan is vágok bele a szabadnap utáni első munkanapba? Hát, hulla fáradtan, mivel egész éjjel nem aludtam. Szóval... Aludhatsz, csak nem érdemes.

Főpincér vagyok

puppeteers_at_work_by_lucia_eggenhoffer-d5uoaze.jpg

Bábjáték, egy kézzel, sok babával...

Ja, főpincér... hát, ez aztán jól hangzik. Sok a fizetés, kevés a meló... haha... ez az arány némileg bomlani látszik, mikor 3 emberhiányban dolgozol, és megpróbálod a hiányzó embereid munkáját is elvégezni... Miért? Ez nagyon érdekes... Tegyük fel, van 3 embered... 6 helyett... az a 3 mondjuk nagyon jól dolgozik... Viszont ki vannak borulva, mert nincs megfelelő személyzet, sok a munka, nincs szabadnap... Bíztatod őket, hogy "pár nap múlva jön ám majd még egy pincér"... reménykedsz, hogy tényleg így lesz, mert csak ennyit tudsz csinálni, és megpróbálsz mindent elkövetni azért, hogy legalább az a 3 ember ne hagyjon cserben... ne mondjon fel... inkább dolgozol a hiányzó másik 3 helyett... tyúkszemmel, karikás szemmel (nem baj, majd este feldobsz egy fél kiló púdert), észrevétlenül cselekszel... amikor ők pihennek... aztán a saját munkádat ágyban fekve, legalább fejben megpróbálod megoldani (rendelések, asztalbeosztások, borajánlat, dekoráció, személyzeti beosztás készítése, öltözködési terv, ünnepi fogadások szervezése stb), máshol úgysincs rá időd... nem alszol, de nekik nem panaszkodsz... nehogy elmenjenek máshova... kell az ember... ők jól dolgoznak.

Erősebbnek kell látszanod, mint a férfiak... akkor majd csodálni fognak... aztán később nem csak látszólag leszel erősebb, hanem igaziból is... akkor pedig már nem csodálnak. Tisztelnek.

Főpincér vagyok... nehéz ez, mégis szeretem... amikor látom a törzsvendégek örömét, ahogy belépnek az étterembe, és észreveszik, hogy ugyanannál az asztalnál ülnek, amit megszoktak (este, az ágyban, lefekvéskor ugyanis megterveztem, hogy ott lehessenek)... Amikor örülnek, hogy látnak engem... Amikor megdicsérik a személyzetet ( mert az a 3 baromi jól dolgozik), vagy amikor ajándékokat hoznak (csokit, krémeket, sütit, bort, vodkát stb.), mintha csak vendégségbe jöttek volna... Amikor az új vendégek elutazáskor azt mondják: "Köszönünk mindent, jövőre visszajövünk!" ... Amikor a kollégák éreztetik, hogy szerintük jól végzem a munkám, vagy amikor a gyakornokok látványos fejlődésen mennek keresztül pár hónap alatt, amíg velem dolgoznak... Amikor elmegyek a helyi pizzériába, és mindenki tudja, hogy én vagyok a "SZUZI" a Sporthotelből (és nem azért, mert botrányosan szoktam viselkedni a szomszéd diszkóban)...

Szóval igen. Nagyon sok szép oldala van. Lehet szeretni ezt a munkát, nagyon is. Olyan, mint egy mókuskerék, nehéz belőle kiszállni. Főpincérként még nehezebb, mert az évek során egyszerűen kialakul benned a hit és meggyőződés, hogy SENKI sem tudja olyan jól végezni a munkádat, mint te... nem tudod átadni, nem mered másra bízni, féltve őrzöd, mint az egyik legértékesebb dolgot az életedben...De ez csak egoizmus.

Külföldön vagyok.

Szokták mondani, hogy "Itt te mindig csak egy külföldi leszel"... ez részben igaz... de nem kell annak éreznie magát az embernek... Miért kell alapvetően rosszabbul, vagy sikertelenebbnek éreznünk magunkat, mint az itt élő helyiek? Nekünk nem jár az az életérzés, ami az ittenieknek jár,? Nem lehetek vezető pozícióban, mert külföldi vagyok? Nem lehet nagy sikerem, mert nem itt születtem? Na, ne nevettessük már egymást... jó lenne már elfelejteni ezeket a határokat... gátakat... szörnyű komplexusokkal indulhat neki a nagyvilágnak az, akivel ezt elhitetik... Brad Pitt ne legyen nálunk sikeres, mert nem magyar (sőt, ha forgatni jön, akkor nézzünk rá rossz szemmel... mert hát ő "csak" egy külföldi) ?? Ne igyunk Magyarországon vodkát, mert a magyar ember csak Szalonsört, házi kerítésszaggatót, vagy Bikavért igyon? Szabályozzuk le a külföldi írók könyveit, mert eredetileg nem a mi nyelvünkön íródott, hanem "csak" egy külföldi tollából származik? Esetleg ne merjek külföldön dolgozó magyarként a helyiek "dialektjén" megszólalni, mert hátha megszól a többi magyar, hogy "nanézzoda, úgy csinál, mintha idevaló lenne, már nem is tud magyarul"? Vagy inkább csináljam fordítva? Zárjam be a szobám ajtaját munka után, és csak suttogva beszéljek az anyanyelvemen, mert hát "külföldön nem illik a munkahelyen a saját nyelveden beszélni"... Nincsenek határok, nincsenek korlátok, csak korlátolt gondolkodású emberek, akik valamilyen oknál fogva ragaszkodnak az "itt te CSAK egy külföldi vagy" - elgondoláshoz... Aki pedig olyan munkahelyen dolgozik, ahol nem szólalhat meg az anyanyelvén, annak sürgősen javaslom, hogy nézzen új lehetőségek után. Mert nem kell "csak" egy külföldinek lenni. Embernek kell lenni.

Most pedig megyek dolgozni.

Boldog Karácsonyt Mindenkinek, Mindenhol!
sport
rossi46rossisport2017 december. 09, szombat 20:17 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
MOZAIK
BORBORÁSZATMILEȘTII MICIMOLDOVA
PHOTO / VADIM DENISOV
Kétmillió palack bor az eldugott földalatti európai városban
Vaskor Máté
ÚJSÁGÍRÓ. 2017. 12. 09. 17:22

Európa egy eldugott részén létezik egy földalatti város, amelyben bor van, amerre a szem ellát. Minden utca egy szőlőfajta nevét hordozza, mint a Pinot vagy a Cabernet Sauvignon. A látogatók lassan haladnak autóikkal és kerékpárjaikkal az útvesztőben, ahol az általános forgalmi szabályok érvényesek. A moldvai Mileștii Mici büszkén viseli a világ legnagyobb borospincéje címet – írja a National Geographic.

Az Ukrajna és Románia gyűrűjében található Moldovában a borkészítés hagyománya több száz évre nyúlik vissza. Az alacsonyan fekvő dombok, a napsütötte síkságok, a folyóvizek és Fekete-tenger medencéjében lévő mérsékelt éghajlat tankönyvbe illő feltételeket biztosít a szőlőtermesztéshez, amely így méltó riválisa a kontinens nagy szőlőültetvényeinek.

A Szovjetunió részeként Moldovában gyártották a legtöbb bort az összes állam közül: a szovjetek minden második palack bora Moldovából származott.

Bár a moldovai bor még mindig keresi a piacát világszerte és sokan nem tudnak róla, akik megkóstolják, elismerik az értékeit

– mondta Viorel Bezede, az állam kézben lévő Mileștii Mici ügyintézője.

A borospincét azután alakították ki, hogy az egykor a helyén működő mészkőbánya az 1960-as évek második felében bezárt. A 240 kilométer hosszú földalatti területen mindig 10 Celsius-fok alatti a hőmérséklet, amely nélkülözhetetlen a jó borok érlelésében.

A város megközelítőleg felében csak bort találni, úgy kétmillió üveget. Ezzel a számmal pedig Mileștii Mici a világ legnagyobb borgyűjteményeként bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is.

A látogatók saját járművükkel mehetnek végig az egy óra alatt bejárható túraútvonalon szakértők segítségével, akik elvezetik őket a legértékesebb évjáratok tárhelyéig, amely 60 méterrel a földfelszín alatt fekszik.

Bár Mileştii Mici büszkélkedhet a legnagyobb borkészlettel, a közelben található Cricova pincészete szintén kiterjedt, 120 kilométeren húzódó földalatti alagutakból álló hálózat. Moldovában októberben ünneplik a nemzeti bor napját, de egész évben elmondható, hogy a nemzet borszeretete mélyreható.
sport
rossi46rossisport2017 december. 09, szombat 09:50 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
Megvan az év borásza
Szőke Mátyás

SZERZŐ: GUSTO
2017/12/07 | 14:33
Az Év Bortermelője díj 27 éves történetében először nyert borász a Mátrai borvidékről.

Szőke Mátyás műszaki végzettségű, de szőlőtermelő elődjei révén korán beletanult a borászkodásba. A 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel, jelenleg egyik fiával, Zoltánnal 35 hektáron gazdálkodik.

Munkássága során rengeteget tett a borvidékért. A hazai borversenyeken szépen szerepelnek borai, kiemelt eredményeihez tartozik, hogy több alkalommal elnyerte a „Mátrai borvidék legszebb vörösbora” címet, kétszer pedig Chardonnay bora Champion díjas lett a VinAgora Nemzetközi Borversenyen.



A Szőke Pincészet legkiemelkedőbb borait chardonnay, muscat ottonel, irsai olivér, merlot fajtákból készíti. A hazai borkereskedőkön kívül két nagykereskedő cég a tengerentúlon is forgalmazza boraikat.

Mátyás nagyon fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, figyelemmel kísérje a nagyvilág borszakmai alakulását, trendjeit is. Volt már Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is, ahol Haraszthy Ágoston szőlőbirtoka nagy hatással volt rá.

A díjért versengők közül a jelölés során a hat legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):

Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék
Figula Mihály - Balatonfüred-Csopaki borvidék
Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék
Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék
ifj. Szepsy István – Tokaji borvidék
Szőke Mátyás – Mátrai borvidék
sport
rossi46rossisport2017 november. 08, szerda 16:21 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
A hozzászólás nem jeleníthető meg (moderált).
sport
Feltartott_Ujjsport2017 november. 08, szerda 16:18 Válasz a hozzászólásra
sport

Feltartott_Ujj
A hozzászólás nem jeleníthető meg (moderált).
sport
rossi46rossisport2017 november. 06, hétfő 17:46 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
http://konyhalal.cafeblog.hu/2017/11/06/magyar-nyertese-van-a-torta-oscarnak/
sport
rossi46rossisport2017 október. 29, vasárnap 07:59 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
http://gusto.hu/cikk/676-lengyelorszagban-heimann-az-ev-borasza
sport
rossi46rossisport2017 október. 23, hétfő 13:16 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
gusto.hu
SPIRITUSZ
Az ír whiskey titka
SZERZŐ: GUSTO
2017/10/21 | 22:57
Az ír whiskey már írásmódjában is különbözik a skóttól (amelyet „e” nélkül írunk). De nem az "e" betű a legfontosabb különbség.

Szakértők máig vitatkoznak azon, hol készült a történelem első whiskyje. Nagy a valószínűsége annak, hogy a legendás italt nem a skótok, hanem az írek "találták föl". 1494-ből maradtak ránk feljegyzések, amelyek arra utalnak, hogy a Bushmill nevű kis falu lakói whiskeyt készítenek. Tény, hogy 1608-ban a Bushmills Distillery a világon elsőként kapta meg a jogot whiskey lepárlására.

Mind Skóciában, mind Írországban adóköteles volt a whiskeyfőzés, amivel a lakosság nem sokat törődött, legalábbis egészen addig, míg a hatóságok adóbehajtókat nem küldtek a nyakukra, hogy a feketén működő lepárlók tevékenységét korlátozzák.

1823-ban aztán új törvény született, amely az adó mértékét immár az előállított whiskey mennyiségétől tette függővé.

Elsősorban a Dublinban működő lepárlók növelték meg kapacitásukat, mivel az angolok komoly érdeklődést mutattak a skótnál könnyebb ír whiskeyk iránt.

A 19. század végéig virágzott az ír whiskeyipar, a huszadik század azonban krízist krízisre halmozott: az angolok ellen vívott függetlenségi háború, az első világháború és a világgazdasági válság nem kedvezett a whikeygyártóknak sem.

Az alkoholtilalom feloldásával az Egyesült Államokban egy pillanatra megcsillant a remény, hogy újraéledhet az ír whiskeyhagyomány, de a második világháború kitörése megint nehéz helyzetbe hozta a vállalkozókat.

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a 20. század elején működő 2000 whiskeylepárlóból 1950-re mindössze öt tudott életben maradni. A gyártási technológia elavult, az ír lepárlók nem tudtak konkurálni a többi whiskykészítő nációval.

Hogy felzárkózzanak, 1966-ban Irish Distillers néven egyesületbe tömörültek, melyhez később az Old Bushmills is csatlakozott, és korszerű lepárlókat hoztak létre elsősorban Midletonban. Amikor 1988-ban az Irish Distillers a francia Pernot Ricard konszern kezébe került, néhány ír vállalkozó ismét összefogott, és a régi lepárlókban kezdte meg működését. Olyan régi márkákat keltettek újra életre, mint a Kilbeggan vagy a Locke's.

Az ír whiskey ízvilága

Az ír whiskey azzal tűnik ki máshol készített társai közül, hogy kifejezetten könnyű ital. Ami a gyártási technológiát illeti, tulajdonképpen csak néhány apró lépésben különbözik a skót eljárástól.

Az egyik legjelentősebb eltérés, hogy a klasszikus pot-still és coffey módszer szerint az ír whiskeyt háromszor desztillálják, ettől lesz lágyabb, kerekebb ízvilága. A másik fontos különbség, hogy a rozs, a búza, és a zab mellett elsősorban nem malátázott árpát használnak hozzá.

A hamisítatlan ír whiskeyíz azonban mindenekelőtt a zabnak köszönhető. Az ír változatban nem jelenik meg a skót whiskykre jellemző füstösség (bár van kivétel, például Connemara), amelyet a skótok azzal érnek el, hogy tőzegtűzön szárítják az árpamalátát.

Az ír whiskeyt sherry-, rum- vagy leggyakrabban bourbon hordókban érlelik. Az írek mindig jég nélkül, ám gyakran friss forrásvízzel felöntve fogyasztják. A vizet általában kis korsóban szervírozzák az ital mellé.

Mi van a címkén?

A legtöbb ír whiskey blend, azaz cuvée, vagyis különféle whiskeyk keveréke, bár az utóbbi időben jelentősen megnőtt az igény a single maltok iránt. Egy másik, minőséget meghatározó kitétel lehet a címkén a pure pot still, ami arra utal, hogy kizárólag a pot still elnevezésű lepárlókészülékkel gyártották az italt.

A skót blendekkel szemben, ahol a single maltokat olcsóbb ipari alkoholokkal keverik össze, Írországban a különféle whiskeyket más-más hordókban érlelik, hogy az állandó minőséget biztosítsák. Ezt az eljárást az írek vattingnak nevezik (vat annyit tesz: erjesztő edény). Végül aztán maga a whiskeykeverék csak néhány napig marad a hordóban, és máris palackozzák.

Ez megint jelentős különbség a skót blendekhez képest, amelyek összetevői akár egy évig is érlelődnek a közös hordóban, míg ki nem alakul a harmonikus összkép. Az írek extra rövid házasítási ideje mögött az a gondolat áll, hogy a blend minősége véleményük szerint elsősorban a párlatkészítő mester munkáján múlik, nem pedig – ahogy a skótok állítják – a házasítást végző blendmesterén.
sport
rossi46rossisport2017 október. 18, szerda 19:21 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
https://zemagazin.hu/kiemelt/vylyan-pinceszetnel-jartunk-ettunk-ittunk-szureteltunk/
sport
rossi46rossisport2017 október. 18, szerda 17:09 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
http://gusto.hu/cikk/659-megnyitott-budapest-legnagyobb-borbarja
sport
rossi46rossisport2017 október. 17, kedd 12:03 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
http://abormegen.blog.hu/2017/08/25/vesztergombi_pince_szekszardi_kekfrankos_valogatas
sport
Vissza a fórumokhoz
4/44 oldal Hozzászólások:
[előző]sport...sport[4]sport[5]sport[6]sport[7]sport[8]sport...sportsport[következő]
sport
sportVéleményem:
sport
Bejelentkezési név Jelszó
sport
A hozzászólásod
Kérek értesítést, ha válasz érkezik erre a hozzászólásra.
sport
sport
sport sport

sport

sport
sport   sport  

(C) 2018 NETFORUM Kft. Minden jog fenntartva!

Impresszum Médiaajánlat Kapcsolat RSS tájékoztató