fórum csoport
sport




 
sport
sport
sport
sport

topic

Hátha van,aki ... (bor)


rossi46rossi
....,nem csak a kannásbort issza.

Azoknak.

Nem vagyok egy nagy borissza,egyéb alkoholokban pedig még műkedvelőnek se mondanám magam.

2 éve ismerkedtem meg egy borospince-tervező-építő mesterrel,akitől számtalan-főleg-villányi rose-t kaptam kóstolóba,és ragadtam le a Myar félénél.

Közben ismerősöktől,innen-onnan-magamtól kóstolgattam ezt a fajtát,majd egy idő után elkezdtem vásárolni a BORIGO című lapot,hogy okosodjak bor témában.Egyik legutolsó választásom a SASUKA (1800/palack,azaz nem eget verő ár) néven futó szintén villányi rose-ra esett,amit minden borimádónak szívesen ajánlok.
Mit nem látok a felemlegetett újság júniusi számában?Agyon dicsérik ezt a bort szakértők is ..... (persze ettől még mindig a legamatőrebb vagyok bor témában!)

Nos,hátha vannak itt mások is,akik nem feltétlenül az árat nézik,hanem szeretik,ismerik a borokat annyira,hogy ajánlani is merjék másoknak,nosza gyerünk,itt a helyük.



(károgók,ostobák,elmebetegek kíméljetek!!!)





Inditotta: rossi46rossi, 2011. július 01 17:47, péntek Válasz a hozzászólásra
Vissza a fórumokhoz
1/44 oldal Hozzászólások:
[előző]sport[1]sport[2]sport[3]sport[4]sport[5]sport...sportsport[következő]
rossi46rossisport2018 május. 08, kedd 11:04 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
https://www.kostolom.hu/Hir/431/inditsd-rozeval-a-nyarat-rosalia-fesztival
sport
rossi46rossisport2018 május. 08, kedd 04:47 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi

Bodri Pincészet: örvendezik, itt: Bodri Pincészet.
8 órája · Szekszárd ·
A hétvégén ismét Rosalia, immár hetedszer!🍷Budapest legnagyobb szezonyitó borfesztiválján rosék, pezsgők, borok, street food és koncertek minden mennyiségben. 3 napig újra rózsaszínben láthatjuk a világot.

Ráadásul magunkkal visszük Rozi Rozénkat is, melyet nemrég aranyéremmel🥇díjaztak a rozéborok világversenyén, a Le Mondial du Rosé-n, Cannes-ban.

Köszöntsük együtt a nyarat és találkozunk egy koccintás erejéig a Városligetben! Mi ott leszünk, Ti jöttök?
sport
rossi46rossisport2018 április. 27, péntek 20:11 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ez-egy-tortenelmi-pillanat-lehet-a-szekszardi-borvidek-eleteben-1091525/
sport
rossi46rossisport2018 április. 21, szombat 08:07 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
Megvan az idei Borászok Borásza díj győztese
Borászok Borásza díjátadó gála
SZERZŐ: GUSTO
2018/04/20 | 22:20
Tizenkettedik alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

A Borászok Borásza eddigi 11 nyertese a szabályzatnak megfelelően 50 borászt jelölt a díjra, akik maguk közül választhatnak győztest két fordulóban.

Az első kör szavazatai alapján kialakult az 5 döntős, Bárdos Sarolta, Bodó Judit, Figula Mihály, Ipacs szabó István, és a közelmúltban elhunyt Konyári János, akikre a második fordulóban szavazhattak az ötvenek.

És íme az idei nyertes.

Konyári János a Borászok Borásza 2018-ban. A díjat fia, Konyári Dániel vette át, aki elmondta, tavaly elhunyt édesapja "biztosan büszke lenne a díjra".
Konyári János, többször volt már döntős. Több mint 15 éven át dolgozott a Balatonboglári Állami Gazdaságnál.

Kép forrása: boraszportal.huKép forrása: boraszportal.hu

Nagyüzemi borászati tapasztalatait, széleskörű szakmai tudását a rendszerváltás után Garamvári Vencellel megalapította St. Donatus Pincészetnél kamatoztatta, amelynek 2004-ig főborásza, ügyvezető igazgatója volt. A nevét viselő családi pincészetet 2000-ban alapította meg, majd az Ikon pincészetet is elindította. Jánost minden barátja és kollégája a legjobbak között tartotta számon.

Kapcsolódó cikk

Nincs többé közöttünk a hazai borkultúra ikonikus alakja

Az est során a Borászok Borásza mellett két másik kategóriában osztottak díjat.

A Borászok Borásza Ösztöndíj Program, avagy a "Jövő Borásza" győztese: Homoky Dorottya tokaji borász
A Borászok Barátja díj győztese: Caroline Gilby Master of Wine, aki 1990 óta foglalkozik magyar borokkal
A Borászok Borásza díjat 2007-ben alapította Rókusfalvy Pál a Kárpát-medence borászai számára.

Az elismerés alapvetően különbözik az összes eddigi borászoknak szóló díjtól, itt ugyanis nem szervezetek szavaznak vagy döntenek, hanem maguk a borászok választják ki maguk közül egy-egy szavazatukkal a legjobbat, a Borászok Borászát.

A cím elnyerésével semmilyen anyagi juttatás nem jár.

(forrás: boraszportal.hu)
sport
rossi46rossisport2018 március. 24, szombat 09:38 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi

A Bodri Pincészet csúcsbora nyerte el a legjobb vörösbornak járó díjat
2018.03.23. A Bodri Pincészet Szekszárd – No.1 2012 bora nyerte el az idei borvidéki borverseny Legjobb vörösbora díjat – tájékoztatott pénteken a szervező Szekszárdi Hegyközség.

Mint azt megírtuk, a Szekszárdi Hegyközség által szervezett borvidéki borversenyen összesen 232 tétel, közte 175 vörösbor versengett az érmekért. A Babits Mihály Kulturális Központban csütörtökön megtartott borbírálat után pénteken a Garay Élménypincében ült össze a csúcszsűri, mely többek között a Legjobb vörösbor és a Szekszárd Város Bora különdíjról is döntést hozott.

A hét tagú csúcszűrit a borászatban prominens szakemberek alkotják. Közülük négyen – Vesztergombi Ferenc, Takler Ferenc, Vida Péter és Mészáros Pál – is elnyerték már az Év Bortermelője kitüntető címet. Velük együtt Bodri István, Heimann Zoltán és Eszterbauer János alkotja a hétfős csúcszsűrit.

Azt, hogy mely borászatok, borászok, illetve borok nyerték a különdíjakat, hagyományosan a PTE KPVK aulájában tartandó Szent György-napi Borünnepen tartandó ünnepélyes díjátadón közlik. Ez alól csak a Legjobb vörösbor díj a kivétel. Azt, hogy melyik lett a Legjobb vörösbor, tavaly óta a csúcszsűri döntését követően hozzák nyilvánosságra.

A megtisztelő elismerést az idén a Bodri Pincészet Szekszárd – No.1 2012 bora érdemelte ki.

A Bodri Pincészet honlapján fellelhető információ szerint a(z) No.1 2012 a pincészet abszolút csúcsbora, mely egy nagyon testes, nagyon koncentrált tétel 2012-ből, 16%-os alkoholtartalommal.

A Borászportál információi szerint a No.1 2012 alapanyagául szolgáló szőlőt kézzel válogatták, feldolgozása kíméletes módon, erjesztése pedig irányítottan történik. A bort magyar és francia kisméretű tölgyfahordókban érlelték két éven keresztül.

Fajtaösszetétel: Cabernet Sauvignon (43%), Cabernet Franc (35%), Merlot (22%)

Az idei Szekszárdi Borvidéki Borversenyre a tavalyi 184 mintával szemben összesen 232 tételt nevezett be 47 termelő. Ahogy lenni szokott, a nevezett borok többsége az idén is palackos. Ezekből 153 tétel érkezett, míg hordós és tartályos borból együttesen 79 mintát neveztek be a termelők.

A 232 benevezett tétel között 175 vörös- és 30 fehérbort, valamint 25 cüvée-t, 25 rozét, illetve 2 sillert találni. A jellegzetes helyi fajtákat 41 kékfrankos, 22 bikavér és 17 kadarka képviseli az idei borvidéki borversenyen. A bordeux-i fajták száma ettől valamivel elmarad, cabernet sauvignon-ból 23, cabernet franc-ból 14, merlot-ból 17 minta érkezett.

A megtisztelő Szekszárd Város Bora címért 10 bikavér, 8 kékfrankos és 2 kadarka versenyez, míg a fiatal borászok 11 mintát neveztek be, de ugyanennyi volt a muzeális tételek száma is – derült ki a versenyt szervező Szekszárdi Hegyközségtől kapott tájékoztatásból.
sport
rossi46rossisport2018 március. 17, szombat 12:06 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi

SPIRITUSZ
Izgalmas, újszerű, formabontó párlatverseny
SZERZŐ: GUSTO
2018/03/15 | 16:53
Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat. A Balaton Open elnevezésű megmérettetés ötlete a pálinkák világában jól ismert szakember, Pach Gábor és Aradi Péter fejéből pattant ki.

„Hiteles, nyomon követhető versenyt szeretnénk, olyat, amelyen az eddig mostohán kezelt pálinkafajták jutnak főszerephez. Bízunk benne, hogy az eredmények a fogyasztókat és a gyártókat egyaránt meggyőzik arról, hogy érdemes ezekkel a fajtákkal foglalkozni” – nyilatkozta Pach Gábor, a Balaton Open párlatverseny főszervezője.

És a fajták? Cseresznye, alma, kékszőlő, törköly.

„Antropológiailag bizonyított tény, hogy a nők szaglása sokkal jobb, mint a férfiaké” – mondta el Zólyomi Zsolt parfümőr. Az ismert szakember ezzel indokolta a döntést, amely szerint a verseny egyik újítása, hogy kizárólag nők bírálnak, az értékelés két napon keresztül tart, de nem mehet a napi mintaszám ötven fölé. Minden párlatot legalább hét bíra kóstol, az ő véleményük alapján születik meg a végeredmény, amely nem csupán pontszámot, de érthető és követhető szöveges értékelést is tartalmaz.

További újítás a versenyben, hogy a szokásos 20 helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlik a párlatok értékelése, minden beérkezett minta teljes analitikai vizsgálaton esik majd át, és a szervezők biztosítják a tökéletes anonimitást a versenyző tételek számára.

A versenyt április 12-13-án, az eredményhirdetést április 14-én tartják Zamárdiban.

És hogy miért éppen a Balatonon, azt Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke így indokolta: „A Balatonról a legtöbb embernek a fesztiválok, a lángos, a nyár és a strand jut eszébe, mi azonban szívesen szakítanánk ezekkel a sztereotípiákkal, és szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Balaton minden évszakban szép, és a környék ízei varázslatosak.”

A versenyben pálinkáikkal, párlataikkal részt vehetnek kereskedelmi főzdék, magánfőzők, kereskedők, bérfőzők, magánfőzők és adóraktárral rendelkezők, sőt, határon túl élő honfitársaink is, de csak a kiírásban foglalt feltételek szerint.
sport
rossi46rossisport2018 március. 14, szerda 15:46 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
Rangos németországi bormustrán nyert aranyérmet a Bodri Pincészet
Rangos németországi bormustrán nyert aranyérmet a Bodri Pincészet
2018.03.12. A Bodri Pincészet aranyérmet, a Takler Pince ezüstérmet nyert a Meininger lapkiadó által szervezett Németországban, Neustadtban megrendezett 21. Mundus Vini tavaszi nemzetközi borversenyen.

A 21. Mundus Vini-re összesen 6770 bort neveztek be a készítők a világ 150 borvidékéről. A borokat pontozó, a világ 44 országából származó, közel 270 tagot számláló zsűri 33 nagyaranyat, 1102 aranyérmet és 1575 ezüstérmet osztott ki a versenyen. A bormustrán az olasz borászatok nyerték a legtöbb érmet, szám szerint 647-et, a második legtöbb érmet, 590-et a spanyol, a harmadik legtöbb érmet, 322-t a portugál borászatok nyerték el.

A verseny hivatalos honlapja, a meininger.de oldalon található információk szerint a magyar borászatok összesen négy aranyérmet és tizenegy ezüstérmet nyertek, ezen kívül egy magyar pezsgő nyert aranyérmet. A rangos nemzetközi versenyen aranyéremmel ismerték el a Bodri Pincészet 2015-ös Optimus Cuvée-jét, míg az ugyancsak 2015-ös Takler Bikavér ezüstérmet szerzett.



Az Optimus Cuvée-n kívül aranyat kapott a Tokajicum Borház 2016-os Tokajicum Jégbora, a Grand Tokaj 2013-as Tokaji Aszú Szarvas 6 puttonyos bora, illetve a Koch Borászat 2012-es Villányi Cabernet Sauvignon-ja, és a Törley Pezsgőpincészet Törley Excellence Muskotály Doux-ja.

Optimus Cuvée – buja, lekváros illat, nagy test

A Bodri Pincészet honlapján fellelhető információ szerint az Optimus Cuvée a Selection sorból kiemelt önálló márkanevű csúcsbor. A bor elkészítéséhez felhasznált, terméskorlátozással szüretelt szőlő a legjobb fekvésű szőlőterületről származik. A hagyományos erjesztést követően a borok 12 hónapig külön-külön első töltésű, közepes égetésű, kis tölgyfahordókban érlelődnek, majd házasításuk után még 12 hónapra visszakerülnek további érlelés céljából. A borra buja, lekváros illat, nagy test, hosszú eltarthatóság jellemző. Fogyasztását ünnepi asztalnál, nagy vadak mellé és nemes húsok mellé ajánlják, a javasolt fogyasztási hőmérséklet 16-18 C fok.

sport
rossi46rossisport2018 március. 11, vasárnap 20:35 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
BOROK
A 2017-es évjáratot még sokáig fogjuk emlegetni
Országos Syngenta Borverseny 2018 (kép forrása: debmedia.hu)
SZERZŐ: GUSTO
2018/03/10 | 13:07
Kiváló évjárat volt a tavalyi, hangsúlyozták többen is a XVII. Országos Syngenta Borverseny tapasztalataira hivatkozva az országos szőlész-borász találkozón Siófokon.

2017-ben 53 ezer hektárról 450 ezer tonna szőlőt szüreteltek, valamivel többet, mint a korábbi évben. Tavaly összesen 3 millió liter seprős bor készült, ami az előző évekhez hasonló mennyiséget jelent, ráadásul a minősége kiemelkedően jó. Sokat fogjuk még emlegetni a 2017-es évjáratot, amikor pár év múlva beérnek majd a vörösborok.

Az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen korán és intenzíven kellett védekezni, és az idén is határozott lépéseket kell tenni.



Már csaknem az összes borvidéken megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó szőlőkabóca, amely nagy veszélyt jelenthet a jövőre nézve. A védekezés újabb kihívást jelent a szőlőtermelők számára.

A borversenyre rekordszámú, 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről.

A legjobbaknak járó SynVino-díjban a szekszárdi Schieber Pincészet 2011-es Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignon-ja, a Tokajicum Borház Kft. 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a tolnai Tomolik Pincészet 2017-es Cabernet Rozéja, valamint a badacsonyi Varga Pincészet 2016-os Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát bora részesült.

(forrás: MTI)
sport
rossi46rossisport2018 február. 21, szerda 19:03 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
Ezek Magyarország legjobb éttermei
SZERZŐ: GUSTO
2018/02/20 | 08:26
A 2018-as Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán átadták a legjobb éttermeknek járó elismeréseket. Idén először a legjobb cukrászdákat is díjazták.

Megint egy olasz séfet hozott tesztelni Magyarországra a Dining Guide. A cél megint az volt, hogy ne magyar tesztelőkkel, hanem független szakember bevonásával állítsák össze a hazai éttermek toplistáját.

A három Michelin-csillagos olasz étterem tulajdonosa, Enrico Cerea hozta meg idén az "ítéletet". E szerint a

Dining Guide TOP 10

Costes
Borkonyha
Onyx
Babel
Costes Downtown
Fáma
MÁK
St. Andrea Borbár
Anyukám mondta
Arany Kaviár


A legjobb vidéki éttermek a Dining Guide szerint:

Anyukám mondta (Encs)
Kistücsök (Balatonszemes)
Platán (Tata)
Sauska48 (Villány)
Bistro Sparhelt (Balatonfüred)
Tiszavirág (Szeged)
Villa Medici Mild (Veszprém)
Macok (Eger)
Pajta (Őriszentpéter)
Viator (Pannonhalma)
Bistro SparheltBistro Sparhelt

Különdíjak:

Év Étterme Díj: Costes
Az Év Cukrászdája Díj: Mihályi Patisserie
Az Év Street Food Díj: Pizza, Kávé, Világbéke
Az Év Borlapja Díj: Borkonyha
Az Év Ifjú Séftehetsége Díj: Kovács Péter, séf, Tama
Év Innovatív Konyhája Díj: Innio, Tóth Szilárd és Sajben Csaba séfpáros
Az Év Legígéretesebb Konyhája Díj: Fáma, Huszár Krisztián séf
Az Év Séfje Díj: Barna Ádám, séf, St. Andrea Borbár
Életmű Díj: Rosenstein Tibor
sport
rossi46rossisport2018 január. 31, szerda 19:28 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi

Nyolcadjára is Olaszrizling Szerintünk
PreviousNext
Kóstolom Csapat
2018. 01. 29. 9:52:22
Kedvencekhez adás



Lezajlott az Olaszrizling Szerintünk esemény Csopakon, amely a Jásdi Pince és a Szent Donát Birtok közös szervezésében idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre.


A szombati nyílt sétálókóstolót egy zárt körű szakmai nap előzte meg, amelyen a 26 kiállító pincészet egy-egy tételét kóstolták meg egymás társaságában maguk, a borászok.



Az idei kiadásban annyi változást terveztem, hogy három kategóriában: Balaton-bor, Hegy-bor (pl. Csopaki, Badacsonyi stb. és dűlős bor (Sóskút, Panoráma, miegymás) kértünk borokat a kollegáktól a közös kóstolóra – mindenkitől csak egyet, hogy a különböző borkategóriákkal szembeni követelményekről, egymáshoz való viszonyáról beszélgethessünk és felkértem Fiáth Attilát, hogy moderálja a kóstolót ill. a beszélgetést. (Jásdi István)

A szokásostól eltérően idén az egyes tételek vakon érkeztek és úgynevezett „Origó” pontozásos rendszerben kerültek véleményezésre.


Gyakorlatilag a kóstolón arról kellett mindenkinek döntenie, hogy az adott tétel megfelel-e annak a képnek, amit ő-maga pl. egy Balaton –bortól, hegy-bortól stb. elvár. A tétel az-e, ami, vagy kicsit, zavaróan vagy elfogadhatatlanul eltér attól. (Jásdi István)

A szakmai vacsorán a balatoni Olaszrizling piramis három szintjét [Balaton-Hegy-Dűlő] először volt alkalmunk egy sorban kóstolni. A régiós szint mára letisztult stílusa mellett megtapasztalhattuk a hegyborokban rejlő termőhelyi üzenetek erejét. Feladatunk most az egyes hegyek egyedi illat- és ízjegyeinek feltérképezése valamint a referenciaborok közös kiválasztása. Mind a termelők, mind a borértő közönség számára izgalmas időszak következik. (Kovács Tamás)

Egy borvidék igazi ereje az összefogásban, a jól átgondolt közös munkában mutatkozik meg. Ennek jelképe a PIRAMIS és az ORIGO, azaz a borvidéki stílusok logikus egymásra épülése és egységes karaktere. Ebben léptünk előre nagyot a hétvégén. A BalatonBor után megkezdtük a HegyBor és a DűlősBor kategóriák elemzését az ORIGO módszerrel. A munka elindult és a borászok elszántságát látva hamarosan látványos eredményeket hoz majd. (Fiáth Attila)

A szakmai napot másnap délután a nagyközönség számára is nyilvános sétálókóstoló követte, amely két helyszínen, a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Birtokhoz tartozó Márga Bisztróban került megrendezésre. A helyszínek közötti átjárhatóságot a jegy árában benne foglaltatott transzfer biztosította.


A másnapi sétálókóstolóra a belépő jegyek mennyiségét a tavalyi felére csökkentettük, hogy elkerüljük azt a veszélyt, amelyik minden boros rendezvényt fenyeget. Nem engedjük elkocsmásodni, meg akarjuk tartani a borászok és a borfogyasztók olyan beszélgetős forumának, amely mindkét oldalnak élménnyel és tanulságokkal szolgál.


Személyesen úgy gondolom, hogy az elmúlt évtizedben – jórészt az együtt-gondolkodásnak köszönhetően - az Olaszrizling újra a legfontosabb és legkedveltebb fehér fajtává vált, tudatosabbak lettek a termelők és igényesebbek a fogyasztók. Magunkat a saját üstökünknél megragadva húztuk ki a mocsárból, de lassan eljött az ideje, hogy munkánk sikeréhez a szakmai és állami szervezetek is hozzá tegyenek valamit! (Jásdi István)
sport
rossi46rossisport2018 január. 28, vasárnap 13:24 Válasz a hozzászólásra
sport

rossi46rossi
Hátha van, aki ...

http://gusto.hu/cikk/804-melyik-a-legjobb-parizsi
sport
Vissza a fórumokhoz
1/44 oldal Hozzászólások:
[előző]sport[1]sport[2]sport[3]sport[4]sport[5]sport...sportsport[következő]
sport
sportVéleményem:
sport
Bejelentkezési név Jelszó
sport
A hozzászólásod
Kérek értesítést, ha válasz érkezik erre a hozzászólásra.
sport
sport
sport sport

sport

sport
sport   sport  

(C) 2018 NETFORUM Kft. Minden jog fenntartva!

Impresszum Médiaajánlat Kapcsolat RSS tájékoztató